Het was groot nieuws in 2019: je kon eindelijk je gebruikersnaam op PlayStation veranderen. Nu heeft deze week Snapchat ook bekendgemaakt dat je eindelijk van die gênante naam af kunt komen die je ooit koos. Let wel: het kan maar één keer per jaar, dus maak er niet voor de grap iets nog raarders van. Maar, waarom is dat eigenlijk: dat je nu pas je gebruikersnaam mag veranderen. En waarom kun je je username maar eens per jaar wijzigen?

Gebruikersnaam veranderen
Er zijn veel redenen aan te wijzen voor dit strenge beleid op gebruikersnamen. Je ziet onder andere op Twitter wel waarom: je kunt daar voortdurend je gebruikersnaam veranderen: dan kun je bijvoorbeeld neerzetten dat je op dit moment in een bepaald land bent, of dat je op een bepaalde politieke partij stemt. Echter maken sommige mensen gebruikersnamen die aanstootgevend zijn en dan weer gerapporteerd moeten worden, wat betekent dat moderators er weer meer werk aan hebben.

Dat is uiteindelijk de meestgenoemde reden waarom gebruikersnamen niet zomaar kunnen worden veranderd: de kans dat er misbruik wordt gemaakt van deze vrijheid. Niet alleen omdat andere mensen hierdoor bijvoorbeeld gekwetst worden door de gebruikersnaam die je kiest, maar ook omdat bijvoorbeeld oplichters hierdoor vrij spel krijgen. Iemands account namaken is immers een stuk makkelijker als je ook dezelfde of nagenoeg dezelfde gebruikersnaam kunt gebruiken. Zo kunnen oplichters tegenover je vrienden doen alsof ze jou zijn en ze bijvoorbeeld geld of informatie afhandig maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.